Groep 5b bezoekt Stoomhoutzagerij De Wilpse Dijk
content manager

Groep 5b bezoekt Stoomhoutzagerij De Wilpse Dijk

Categorieën: Algemeen

Maandag 26 maart zijn we met groep 5b naar de Stoomhoutzagerij De Wilpse Dijk geweest!
We hebben ideeën opgedaan die we hopelijk op ons nieuwe schoolplein kunnen gaan gebruiken. Er wordt van alles (op verzoek) gemaakt, o.a. klompen en meubels. Er wordt alleen met vrijwilligers gewerkt, waarvan de jongste 18 is en de oudste 92. We hebben in 3 groepjes een rondleiding gekregen. Er lag een schijf klaar waarop wij de jaarringen mochten tellen. Onze antwoorden lagen dichtbij elkaar (25, 27, 40)en 1 groepje had het zelfs goed: 37 jaar! We hebben gekeken hoe er een grote boom gezaagd werd met een zaagmachine. Hierbij werd uitgelegd hoe dit vroeger ging en hoe de machine nu wordt aangedreven. We hebben gezien hoe een groot tafelblad wordt gemaakt, er worden stukken aan elkaar geplakt, later wordt dit goed opgeschuurd. We mochten zelf spijkers in hout proberen te slaan, dat viel niet mee. Er is ons verteld hoe lang het duurt voor een houten plank droog genoeg is om te gebruiken als meubel bijv., een plank van 9 cm dik heeft 9 jaar nodig om te drogen. Om dit te versnellen, is er een ‘bomensauna’ bij de zagerij. We hebben gezien hoe de zagen weer scherp gemaakt worden. Als afsluiting zijn we samen met de vrijwilligers op de foto geweest. Het was een leerzame middag!  Onze idee zijn heel divers, een paar voorbeelden: grote potloden om op te klimmen, klim/looppaal met inkepingen, boomhut (hout aanleveren en samen bouwen), palen voor een schommel, emmers van klompen om zand en water met te takelen, waterbaantje (holle boomstam) en nog veel meer mooie ideeën! Hopelijk komen we tot een mooie samenwerking.

Vorige artikel Het groenste schoolplein van Overijssel
Volgende artikel Kunstproject 2018